صفحه اصلی / مطالب و مقالات / خدمات پزشکی در منزل امید / نوار مغز (EEG) چیست و چه کاربردی دارد؟
نوار مغز (EEG) چیست و چه کاربردی دارد؟

فعالیت مغز با تولید بارهای الکتریکی بسیار کوچکی همراه است. بسیاری از مشکلات و بیماری‌های مغزی از طریق بررسی این بارهای الکتریکی قابل تشخیص هستند. نوار مغز یا الکتروانسفالوگرام (EEG) آزمایشی است که ناهنجاری‌ها و مشکلات موجود در امواج مغزی یا فعالیت الکتریکی مغز بیماران را تشخیص می‌دهد و این بارهای الکتریکی را مورد بررسی قرار می‌دهد. نوار مغز به کمک الکترودهایی که به شکل دیسک‌های فلزی کوچک با سیم‌های نازک هستند، انجام می‌شود.

آنچه در این مطلب میخوانید

هنگام آزمایش الکترودها روی پوست سر بیمار چسبانده می‌شوند. این الکترودها بارهای الکتریکی ناشی از فعالیت سلول‌های مغز ناشی را تشخیص می‌دهند. بارهای الکتریکی مغز تقویت و به رایانه متصل به الکترودها فرستاده می‌شوند تا بتوان آنها را به صورت نمودار امواج نمایش داد. این نمودار در واقع پاسخ نوار مغز یا الکتروانسفالوگرام (EEG) است که روی کاغذ چاپ می‌شود. چیزی که در مورد نوار مغز اهمیت دارد شکل امواج است؛ اما پاسخ به محرک‌ها و تغییرات کوچک انرژی نیز توسط پزشک مورد بررسی قرار می‌گیرند.

برخی از بیماران به دلیل کهولت سن و یا بستری بودن در حالت کما و یا کودکان می توانند از امکان نوار مغز در منزل استفاده کنند، دستگاه نوار مغز به دو صورت ثابت و پرتابل وجود دارد که شکل پرتابل آن قابلیت جا به جایی و انجام تست در منزل و یا بیمارستان در صورتی که خدمات بیمارستان چنین امکانی نداشته باشد را دارا است.

نوار مغز چه چیزی را نشان می دهد؟

نامنظم بودن شکل امواج به دست‌آمده از نوار مغز، نشان‌دهنده مشکلاتی در عملکرد مغز است. هر کدام از مشکلات مغزی به شکل خاصی در نوار مغز نمایش داده می‌شوند. پزشک با بررسی نوار مغز می‌تواند این مشکلات را شناسایی کند. کوچکترین اشکال و اختلال در فعالیت‌های مغز در نوار مغز یا الکتروانسفالوگرام (EEG) به صورت امواج ناهماهنگ نمایش داده می‌شود. از جمله اختلالات مغزی که به کمک نوار مغز قابل تشخیص هستند عبارتند از:

نوار مغز

انواع نوار مغز

چندین نوع تست EEG وجود دارد شامل:

مزایای گرفتن نوار مغز در منزل

  1. عدم نیاز به مراجعه به مطب و تردد در شهر
  2. صرفه‌ جویی در زمان و هزینه
  3. شانس ثبت رویداد یا تغییرات غیرطبیعی در الگوهای امواج مغزی در منزل
  4. آسایش و احساس امنیت روانی بیشتر بیمار به‌ ویژه برای بیماران مبتلا به صرع و یا اختلالات روانی
  5. توانایی دیدن فعالیت مغز در زمان واقعی، در سطح میلی‌ ثانیه

قبل از گرفتن نوار مغز به چه نکاتی باید توجه شود؟

نحوه انجام نوار مغز

این آزمایش دردی نداشته و به هیچ عنوان برای فرد آزاردهنده نیست. این الکترودهای به کار برده شده صرفاً جهت انتقال داده ها هستند و قرار نیست ماده ای از طریق آنها به بدن منتقل شود. در این آزمایش ابتدا دور سر اندازه گرفته می شود و محل اتصال الکترودها روی پوست سر با ماژیکی مخصوص مشخص خواهند شد. پس از آن روی نقاط علامت گذاری شده پمادی مخصوص زده می شود تا امواج مغز باکیفیت بهتری به ثبت برسد. پس از آن الکترودها با چسب مخصوص روی پوست سر چسبانده می شود.

برخی مواقع نیز تنها کلاهی پلاستیکی و الکتروددار روی سر بیمار قرار داده می شود. این الکترودها به واسطه سیمی به ابزار مخصوص تقویت کننده امواج مغزی اتصال داده می شوند تا اطلاعات از طریق آنها بر روی کامپیوتر به نمایش درآید. بعد از آن که الکترودها نصب شدند تقریباً 60 دقیقه ای طول می کشد تا اطلاعات به طور کامل به ثبت برسند. گاهی نیز باید برای انجام آزمایش، بیمار در حالت خواب باشد. در چنین شرایطی این آزمایش به زمان بیشتری نیاز دارد. اول از همه از بیمار خواسته می شود که دراز کشیده و چشمان خود را ببندد.

پس از آن در بازه های زمانی متفاوتی باید چشمان خود را باز و بسته کند و کارهایی که تکنسین از او می خواهد نظیر خواندن یک پاراگراف یا تماشای یک تصویر را انجام دهد. به طور معمول حرکات بدن نیز در زمان انجام نوار مغز به واسطه یک دوربین به ثبت خواهد رسید. با بررسی این فیلم پزشک بهتر می تواند با توجه به نوار مغز در مورد مشکل بیمار تصمیم بگیرد.

تفاوت نوار مغز سالم و ناسالم

الگوی طبیعی مغز در افراد سالم به شکل خطوط موج‌دار نرمال نمایش داده می‌شود. وجود هر نوع اختلالی در فعالیت‌های الکتریکی مغز می‌تواند این امواج را به شکل غیر طبیعی تغییر دهد.

تفسیر نوار مغز

همان طور که می دانید در تست نوار مغز، الگویی از امواج به نمایش در خواهد آمد که در واقع نشان دهنده فعالیت الکتریکی مغز است. در هر سطحی از هوشیاری نظیر خواب و بیداری، مقادیر به دست آمده اگر در محدوده فرکانسی خاصی قرار داشته باشند طبیعی است. به عنوان نمونه سریع تر بودن الگوهای امواج در زمان بیداری به نسبت خواب، کاملاً طبیعی می باشد. در واقع در صورت عدم مشاهده هر نوع اختلالی در عملکرد مغز می توان گفت که فعالیت مغز طبیعی و بدون مشکل است. در صورتی که الگوهای غیر طبیعی و ناهماهنگ مشاهده شود، به معنای وجود مشکلات مغزی است. پزشک با بررسی سایر علائم شما و نوع الگوی غیر طبیعی مشکل را تشخیص می دهد.
غیرطبیعی بودن نوار مغز می تواند نشان دهنده مشکلات زیر باشد:

عوارض نوار مغز

سال‌ها است که پزشکان مغز و اعصاب از بیماران آزمایش EEG می‌گیرند و این آزمایش به عنوان یکی از ایمن‌ترین و بی‌خطرترین آزمایش‌ها شناخته شده است؛ زیرا الکترودهای متصل شده به سر بیمار فقط به ثبت فعالیت‌های الکتریکی مغز می‌پردازند و هیچ نوع درد یا احساس ناخوشایندی برای او به وجود نمی‌آورند. بیمار در طول مدت انجام این آزمایش راحت و آسوده است و هیچ خطری مانند برق گرفتگی یا شوک الکتریکی او را تهدید نخواهد کرد. فقط در مواردی بسیار نادر ممکن است بیماران مبتلا به اختلالات تشنجی به خاطر تاباندن نورهای درخشان و چشمک زن به چشم‌هایشان دچار تشنج شوند‌. پزشک در این مواقع بلافاصله با درمان بیمار به بهبود او کمک می‌کند و جای نگرانی وجود ندارد.

هزینه نوار مغز در منزل

تعرفه نوار مغز در منزل با توجه به پارامترهای مختلفی اعم از مسافت، شرایط بیمار، فوریت آزمایش و نوع دستگاه موردنیاز و... تعیین می شود. نکته ی مهمی که در این مورد وجود دارد، این است که دستگاه‌ های پیشرفته ثبت نوار مغز در منزل حساسیت فوق‌ العاده‌ای دارند و دارای تعداد زیادی سنسور هستند. همین مسئله باعث می شود، زمانی که قرار است، نسبت به ثبت نوار مغز 24 ساعته اقدام کنید، محدوده های مختلفی از قیمت برای انجام این کار در نظر گرفته شود.

گروه خدمات درمانی در منزل امید ارائه دهنده خدمات شبانه روزی رادیوگرافی و رادیولوژی در منزل به شهروندان استانهای البرز و تهران (در همه مناطق 22 گانه) می باشد. شما می توانید از طریق تماس با شماره تلفن 02146015770 ، هماهنگی کرج و سایر شهرها با شماره تلفن 02146015177 ، دفتر مرکزی و مدیریت موسسه خدمات پزشکی امید با شماره تلفن 91016923 - 021 ، تماس سریع 09105545790 ، و جهت پشتیبانی ، مشاوره و هماهنگی با این مرکز از طریق پیام رسانهای اینترنتی با شماره 09399545088 ارتباط برقرار نمایید.اقدام فرمایید.


تلفن : 09399545088

نظرات کاربران درباره این مطلب :گنجی [ 1402-08-21 ]
آقای دکتر من شبا موقع خواب گوش سمت راستم وز وز میکنه خیلی زیاد ویدفعه چند ثانیه قط میشه باز شروع میکنه چکار باید انجام بدم

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
ارتباط با موسسه امید - خدمات پزشکی در منزل
با انواع رادیوگرافی آشنا شویدبا انواع رادیوگرافی آشنا شوید
تاریخ انتشار : 1402-07-07