قلب از مهمترین اعضای بدن به شمار می آید و مسئولیت حساسی را در بدن بر عهده دارد. زمانی که این عضو مهم بدن با مشکل روبرو می شود، ممکن است مشکلاتی نیز در دیگر اعضای بدن به وجود بیاورد. بیماری قلبی منجر به نقص یا مشکل در عملکرد قلب و عروق قلبی می شود و طیف گسترده ای دارند. روشهای رادیولوژی به پزشکان امکان میدهد تا از طریق تصاویری دقیق و واضح، نقاط ضعف و بیماریهای قلبی را تشخیص داده و راهکارهای مناسب برای درمان را پیشنهاد کنند. رادیولوژی یا علم تصویربرداری ، شاخه ای از پزشکی است که با انرژی تابشی در تشخیص و درمان بیماری ها سر و کار دارد. در حوزه تشخیص بیماری قلب نیز، رادیولوژی نقش بسیار مهمی را ایفا میکند. با استفاده از تصاویر رادیولوژی، پزشکان قادر هستند به شناسایی و ارزیابی مشکلات قلبی مانند آنومالیهای ساختاری، اختلالات عروقی و اندازه گیری عملکرد قلب بپردازند. بسته به تراکم اعضا، هر عضو در حفره قفسه سینه درجات مختلف تابش را جذب می کند و سایه های مختلفی روی فیلم ایجاد می کند.
کاربرد رادیولوژی در تشخیص بیماریهای قلبی
- اندازه و شکل قلب: تغییر در اندازه و شکل قلب می تواند در نتیجه مشکلات مختلفی از جمله نارسایی قلبی، بیماریهای مادرزادی قلبی، وجود مایع درا طراف قلب افیوژن پریکارد، ونیز مشکلات یک یا چند دریچه قلب به وجود آید که با عکس برداری قابل تشخیص است.
- مشکلات ریه مرتبط با قلب: عکس برداری از سینه میتواند تغییر و یا اختلال در ریه را که ریشه آن مشکلات قلبی است را نشان دهد. در اثر نارسایی قلبی ممکن است مایع در ریه جمع شود. (ادم ریه)
- رگهای خونی: از آنجایی که شکل رگهای بزرگ در نزدیکی قلب، آئورت، شریان ها ی ریوی و سیاهرگ در عکسبرداری سینه قابل مشاهده است، عکسبرداری از آنها ممکن است آنوریسم آئورت و سایر مشکلات رگهای خون و همچنین بیماری مادرزادی قلب را نشان دهد.
- ذخایر کلسیم: عکسبرداری از قفسه سینه می تواند کلسیم موجود در قلب و یا رگهای خونی را نشان دهد. وجود کلسیم در این مکان ها می تواند نشان دهنده آسیب دریچه های قلب، عروق کرونر عضله قلب یا کیسه محافظ که قلب را احاطه کرده، باشد. ذخایر کلسیم موجود در ریه احتمال دارد به دلیل عفونت درگذشته و یا بیماری های جدی باشد.
- دستگاه تنظیم کننده ضربان قلب مصنوعی، دفیبریلاتور، کاتتر: باطری قلبی و دفیبریلاتور (الکتروشوک) به قلب شما متصل می شوند تا از ضربان قلب و ریتم آن طبیعی اطمینان حاصل شود و کاتتر لوله کوچکی است که برای رساندن دارو و یا دیالیز استفاده می شود. عکسبرداری از قفسه سینه معمولاً پس از قرار گرفتن دستگاه های فوق به قلب گرفته می شود تا مطمئن شوند همه چیز در جای درست قرار گرفته است.
- تغییرات پس از عمل: معمولا ًعکس برداری از سینه پس از عمل جراحی مفید می باشد، مانند جراحی قلب تا از بهبودی شما اطمینان حاصل شود. پزشک به خطوط و لوله هایی که در طول جراحی کار گذاشته شده اند نگاه می کند تا مطمئن شود هوا خارج نشود و یا مایعی جمع نشده باشده باشد.
آمادگی قبل از رادیولوژی
قبل از رادیولوژی قفسه سینه معمولاً باید از کمر به بالا لباسهای خود را در بیاورید و لباس مخصوص بپوشید. همچنین جواهرات و اشیای فلزی خود را نیز باید در بیاورید. جواهرات و اشیای فلزی میتواند در تصاویر اشعه ایکس مانع و اختلال ایجادکند.
روش رادیولوژی در تشخیص بیماریهای قلبی
در طول فرآیند، بدن شما بین یک دستگاهی که اشعه ایکس تولید میکند و یک صفحه که تصاویر را به صورت دیجیتالی تولید مینماید، قرار میگیرد. ممکن است از شما بخواهند در موقعیت های مختلف قرار بگیرید تا تصاویر از قسمت های مختلف قفسه سینه گرفته شود. در طول گرفتن تصویر از نمای جلویی بدن، شما در مقابل یک صفحه میایستید، بازوان خود را به سمت بالا میبرید یا در دو طرف نگه می دارید. تکنسین مربوطه شاید از شما بخواهد یک نفس عمیق بکشید و آن را به مدت چند ثانیه نگه دارید.
نگه داشتن نفس پس از استنشاق، به قلب و ریههای شما کمک میکند در تصویر به صورت واضح دیده شوند. در طول نمایش جانبی، شما میچرخید و یکی از شانه های خود را بر روی صفحه می گذارید و دست خود را به بالای سر میبرید. باز هم ممکن است از شما خواسته شود نفس عمیق بکشید و آن را برای چند ثانیه نگه دارید. رادیوگرافی قفسه سینه معمولاً دردی به همراه ندارد. زمانی که تابش از بدن شما عبور میکند هیچ حسی نخواهید داشت. اگر نمیتوانید بایستید، ممکن است به صورت نشسته یا دراز کشیده، مورد آزمایش قرار بگیرید.
بیشتر بخوانید : رادیولوژی در منزل چگونه انجام میشود؟
هزینه رادیولوژی قلب
هزینه های انجام رادیولوژی قلب به عوامل گوناگونی بستگی دارد از جمله :
- نوع آزمایش
- تجهیزات و فناوری
- محل انجام آزمایش
- پوشش بیمه
عوارض رادیولوژی قلب
مقدار تابش حاصل از اشعه ایکس بسیار پایین است. اگرچه مزیت این رادیوگرافی بیشتر از خطرات آن است، ممکن است یک پیشبند محافظ به شما داده شود. اگر باردار هستید یا احتمال میدهید باردار باشید، باید به پزشک اطلاع دهید. این فرآیند میتواند به روشهایی انجام شود که از شکم شما در برابر تابش محافظت گردد.
همچنین بخوانید : رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟
تلفن : 09399545088
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
تعیین وضعیت ریه ها با رادیولوژی قفسه سینه
تاریخ انتشار : 1402-04-23تاریخ بروز رسانی : 1403-03-28 -
کاربرد و نحوه انجام رادیوگرافی ساده زانو
تاریخ انتشار : 1401-10-22تاریخ بروز رسانی : 1401-11-04 -
رادیولوژی پرتابل یا سیار چیست و چگونه انجام میشود؟
تاریخ انتشار : 1401-06-13تاریخ بروز رسانی : 1403-03-30 -
رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟
تاریخ انتشار : 1402-05-11تاریخ بروز رسانی : 1403-03-28 -
رادیولوژی مجاری ادرار با تزریق به روش IVP
تاریخ انتشار : 1403-02-21تاریخ بروز رسانی : 1403-03-28
نظرات کاربران درباره این مطلب :چهرازی [ 1402-08-06 ]
سلام پدر بنده عمل باز انجام داده ولی گفتن رگهاش گرفته نیازه ب انژیو داره یعنی ۲۰ درصد کار میکنه چ دارویی بخوره رگهاش باز میشه
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .