صفحه اصلی / مطالب و مقالات / مطالب و مقالات / همه چیز درباره سنگ کلیه ؛ از تشخیص تا درمان قطعی
همه چیز درباره سنگ کلیه ؛ از تشخیص تا درمان قطعی

سنگ کلیه یکی از مشکلات شایع دستگاه ادراری است که می‌تواند باعث درد شدید و عوارض جدی شود. این سنگ‌ها زمانی تشکیل می‌شوند که مواد معدنی و نمک‌ها در ادرار به هم بچسبند و کریستال‌های جامدی را تشکیل دهند. علائم سنگ کلیه شامل درد شدید در ناحیه کمر و پهلو، ادرار دردناک، خون در ادرار و تهوع است. بیشتر سنگ‌ها بدون درمان خودبه‌خود از بین می‌روند. با این ‌حال ممکن است برای شکستن یا دفع سنگ‌هایی که از بین نمی‌روند، به روش تهاجمی‌تر نیاز داشته باشید. وجود این سنگ‌ها بسیار دردناک است و در صورت عدم درمان منجر به عفونت یا عملکرد ناقص کلیه می‌شوند. تشخیص سنگ کلیه از طریق معاینه بالینی، آزمایش‌های مختلف و تصویربرداری انجام می‌شود. درمان این مشکل نیز بسته به اندازه و محل سنگ‌ها و شدت علائم می‌تواند از روش‌های خانگی و دارویی تا روش‌های غیرجراحی و جراحی متفاوت باشد.

آنچه در این مطلب میخوانید

علائم سنگ کلیه

در صورتی که سنگ کلیه کوچک باشد، ممکن است هنگام خروج سنگ از دستگاه ادرار احساس درد نکنید یا علامتی نداشته باشید.

علت سنگ کلیه

سنگ کلیه چگونه تشخیص داده میشود؟

آزمایش‌های متعددی به منظور بررسی کلیه سنگ ساز انجام می‌شود. پزشک درد کولیکی (درد کشاله ران) و کمر درد ناشی از سنگ کلیه را حین معاینه بالینی تشخیص می‌دهد، این موارد غالباً نشانه سنگ کلیه است. وجود خون و عفونت در ادرار با انجام آزمایش ادرار مشخص می‌شود. آزمایش خون به منظور تشخیص ابتلا به بیماری‌های مرتبط با سنگ کلیه و تأیید تشخیص اولیه کاربرد دارد.
سی تی اسکن شکم یکی از آزمایش‌های تشخیص سنگ کلیه است که وجود سنگ را در حالب، مثانه و کلیه‌ها، بزرگی و محل دقیق سنگ، انسداد و وضعیت‌ اندام‌های این ناحیه مانند آپاندیس، آئورت و پانکراس (لوزالمعده) را با قطعیت مشخص می‌کند. سونوگرافی نیز از قدرت تشخیصی بالایی برخوردار است و بسیاری از عوارض ناشی از سنگ کلیه را مشخص می‌کند. بانوان باردار باید به جای سی تی اسکن، سونوگرافی انجام دهند تا در معرض تشعشع قرار نگیرند. رادیولوژی معمولی پس از تشخیص سنگ کلیه انجام می‌ شود تا پیشروی سنگ در سیستم دفع ادرار ردیابی شود.

اطلاعات جامع درباره سنگ کلیه

پیشگیری از ابتلا به سنگ کلیه

درمان سنگ کلیه

درمان سنگ کلیه با توجه به نوع سنگ انجام می‌شود. به‌طورکلی گزینه‌های درمانی عبارتند از:
استفاده از دارو برای درمان سنگ کلیه
برای تسکین درد ناشی از سنگ کلیه ممکن است به داروهای مسکن نیاز داشته باشید. همچنین در صورت وجود عفونت نیاز به درمان با آنتی‌بیوتیک‌ها دارید. از جمله داروهای مهم برای درمان این بیماری عبارتند از:

جراحی
گاهی اوقات لازم است که برای خارج کردن سنگ از حالب یا کلیه جراحی انجام شود. در ادامه جراحی‌های متداولی را که برای خارج کردن سنگ از کلیه یا حالب انجام می‌شود، توضیح می‌دهیم.

اگر خود یا نزدیکانتان به دلایلی امکان مراجعه به مراکز آزمایشگاهی را ندارید و مایل هستید چنین اقداماتی را در منزل یا محل مورد نظر دیگری انجام دهید؛ می توانید با موسسه خدمات پزشکی در منزل امید تماس گرفته و پس از هماهنگی با کارشناسان این مرکز از طریق تماس با شماره تلفنهای 09399545088 - 09105545790 - 91016923 - 021 ، در سریعترین زمان ممکن از خدمات نمونه گیری آزمایش در منزل با مناسبترین قیمت بهره مند شوید.

درمان‌های خانگی کلیه سنگ ساز

سوالات رایج درباره دفع سنگ کلیه

سنگ ایجادشده، کلیه را ترک می‌کند: پس از آنکه سنگ تشکیل شد، وارد لوله‌ی حالب (متصل‌کننده‌ی کلیه به مثانه) می‌شود. در این هنگام، به دلیل انقباضات لوله‌ی حالب، ممکن است درد ایجاد شود. در بعضی مواقع سنگ در بین انتهاب کلیه و ابتدای لوله‌ی حالب گیر می‌کند.
در مثانه فشار ایجاد می‌شود: پس از لوله‌ی حالب، سنگ ممکن است به سمت مثانه برود و در آن مستقر شود. در این حالت در مثانه فشار ایجاد می‌شود و شما احساس دفع مکرر ادرار خواهید کرد. عموما پس از آنکه سنگ از حالب خارج می‌شود، درد تسکین می‌یابد.
سنگ از بدن خارج می‌شود: هنگامی که شما ادرار می‌کنید، سنگ ایجاد شده در صورت کوچک و ریز بودن، می‌تواند از بدن شما خارج شود. معمولا در مرحله‌ی آخر، درد کمی وجود دارد یا دردی وجود ندارد.

بیشتر سنگ‌های کوچک کلیوی به درمان تهاجمی نیاز ندارند و سرانجام در طی 48 ساعت و با مصرف مایعات فراوان از مجاری ادراری به‌صورت خود‌به‌خود دفع می‌شوند؛ اما سنگ‌های بزرگتر ممکن است در مجاری ادراری لانه کنند و منجر به درد شوند.

عبور سنگ از مجاری ادراری معمولا با درد و ناراحتی همراه است. معمولا این درد در هنگام ورود سنگ به مثانه تشدید شده و پس از آن کاهش می‌یابد. برای تشخیص دقیق دفع سنگ می‌توان از عکسبرداری استفاده کرد.

بستگی به شیوه عمل این سوال تا حدودی متفاوت خواهد بود؛ اما به طور کلی روش های درمان سنگ کلیه و عمل سنگ شکن آن به قدری پیشرفته شده اند که در بیشتر موارد این عمل امروزه به صورت سرپایی انجام می شود و با کمترین درد و عوارض سنگ کلیه شما شکسته می شود. با این وجود می توانیم بگوییم که خود عمل سنگ شکن درد زیادی برای شما به همراه ندارد.

درصورت درمان نکردن سنگ کلیه ممکن است سنگ وارد میزنای شده و مسیر انتقال ادرار را از کلیه به مثانه تنگ یا مسدود کند. این اتفاق خطر بروز عفونت را افزایش می‌دهد. همچنین باعث می‌شود ادرار در کلیه محبوس شود و فشار بر کلیه را زیاد کند.
دیگر عوارض احتمالی سنگ کلیه عبارت‌اند از:

  1. تشکیل آبسه
  2. تشکیل فیستول ادراری
  3. عفونت کلیه
  4. آسیب دیدن مجرای ادراری
  5. عفونت‌های دستگاه ادراری

نتیجه گیری
سنگ‌ های کلیه رسوبات سختی هستند که اغلب به علت بالا رفتن غلظت املاح و نمک در ادرار به وجود می‌آیند. ایجاد این سنگ‌ ها علل متنوعی دارد و ممکن است در هر جای دستگاه ادراری از کلیه تا مثانه دیده شوند. اگرچه حرکت سنگ‌های کلیوی دردناک است؛ اما در صورت تشخیص به ‌موقع، باعث آسیب دائمی به بدن نمی‌ شود. در نهایت، سنگ کلیه یک وضعیت قابل درمان است که با تشخیص به موقع و روش‌ های درمانی مناسب می‌ توان از عوارض آن جلوگیری کرد. مهم است که با توجه به علائم اولیه به پزشک مراجعه کرده و توصیه‌های پزشکی را دنبال کنید. پزشک با توجه به نوع سنگ ایجاد شده تصمیم می‌ گیرد که چه نوع درمانی را انجام دهد. رعایت نکات پیشگیرانه مانند مصرف کافی آب و داشتن رژیم غذایی مناسب می‌ تواند از تشکیل سنگ‌ های جدید جلوگیری کند.

مرکز خدمات پزشکی در منزل امید، یکی از بهترین ارائه دهندگان خدمات پرستاری،رادیولوژی و سونوگررافی در منزل ، برای مناطق 22 گانه شهر تهران و استان البرز میباشد. لطفا برای دریافت مشاوره رایگان و هماهنگی با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفنهای 09399545088 - 09105545790 - 91016923 - 021 در 24 ساعت شبانه روز اقدام فرمایید.


تلفن : 09399545088

نظرات کاربران درباره این مطلب :
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
ارتباط با موسسه امید - خدمات پزشکی در منزل