غشای نازکی که بین حفره قفسه سینه و ریه ها وجود دارد، پلور نامیده می شود. در ریه های سالم، این غشا مقدار کمی مایع بین ریه ها و قفسه سینه را حفظ می کند تا از اصطکاک جلوگیری شود. پلورال افیوژن به تجمع مایع در فضا بین ریه ها و حفره قفسه سینه که فضای پلور نامیده می شود، گفته می شود. به این عارضه به طور معمول تجمع آب در ریه نیز گفته می شود. چون ریه ها در طول تنفس باز شده و در معرض انقباض قرار می گیرند. افرادی که پلورال افیوژن دارند، مایع زیادی در فضای پلورشان تجمع می یابد. آب آوردن ریه یک بیماری جدی است که نیاز به درمان سریع دارد. برای درمان قطعی آب آوردن ریه ، پزشک باید علت آن را تشخیص داده و درمان مناسب را برای بیمار شروع کند. زمانی که علائم آب آوردن ریه شدید باشد، بیمار نیاز به مراقبتهای فشرده و جدی خواهد داشت.
علت آب آوردن ریه چیست
پلورا هنگام تحریک، التهاب یا آلودگی مایعات زیادی ایجاد می کند. این مایع در حفره قفسه سینه خارج از ریه جمع و باعث ایجاد پلورال افیوژن می شود. انواع خاصی از سرطان مانند سرطان ریه در مردان و سرطان پستان در زنان می تواند باعث بروز آن شود.
سایر دلایل پلورال افیوژن، عبارتند از:
- ذات الریه
- بیماری شدید کلیه
- سیروز یا عملکرد ضعیف کبد
- عوارض ناشی از جراحی قلب باز
- نارسایی احتقانی قلب (شایعترین علت در کل)
- بیماری های خود ایمنی، مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید
- آمبولی ریوی که در اثر لخته شدن خون ایجاد شده و انسداد رگ های ریه است.
علائم آب آوردن ریه چیست؟
برخی از افراد هیچ علائمی از پلورال افیوژن را نشان نمی دهند. این افراد معمولاً از طریق اشعه ایکس قفسه سینه یا معاینات فیزیکی که به یک دلیل دیگر انجام شده است، متوجه بیماری خودشان می شوند. علائم رایج پلورال افیوژن، شامل موارد زیر است:
- تب
- تنگی نفس
- سرفه خشک
- درد قفسه سینه
- سکسکه مداوم
- مشکل در فعالیت بدنی
- مشکل در نفس کشیدن عمیق
- مشکل در تنفس هنگام خوابیدن
انواع پلورال افیوژن
پلورال افیوژن انواع مختلفی دارد که هر کدام علل و گزینه های درمانی گوناگونی دارد. اولین طبقه بندی پلورال پلور یا از نوع استعلایی یا از بین برنده است.
افیون پلور transudative
این نوع پلورال در نتیجه نشت مایعات به فضای پلور در اثر کمبود پروتئین خون یا افزایش فشار در رگ های خونی ایجاد می شود. شایعترین علت آن نارسایی احتقانی قلب است.
علت اصلی بروز افیون پلور transudative، عبارتند از:
- التهاب
- تومورها
- آسیب ریه
- لنفاوی یا رگ های خونی مسدود می شود.
- شرایط رایجی که می تواند منجر به این نوع پلور شود شامل آمبولی های ریوی، ذات الریه و عفونت های قارچی است.
افراد مستعد پلورال افیوژن
افراد مبتلا به مشکلات قلبی یا نارسایی قلبی بیشترین خطر ابتلا به ادم ریوی را دارند. عوامل دیگری که ممکن است فرد را در معرض خطر قرار دهد عبارتند از: سابقه قبلی آب آوردن ریه اختلالات عروقی (خونی) سابقه بیماری ریوی، مانند سل یا اختلال انسداد مزمن ریه (COPD).
تشخیص پلورال افیوژن
تشخیص سریع و صحیح علل زمینهای آب آوردن ریه، بسیار مهم است. تشخیص آب آوردن ریه معمولاً با انجام معاینات جسمانی، اندازه گیری میزان اکسیژن خون و انجام عکسبرداری اشعه ایکس از قفسه سینه، نسبتاً سریع انجام میشود. پس از یافته شدن ادم ریوی، باید سریعاً اقدامات لازم جهت تشخیص علت اصلی آن انجام شود. سابقه پزشکی در یافتن علت اصلی اهمیت بسیاری دارد. به ویژه اگر بیمار سابقه بیماری قلبی یا افزایش خطر قلبی عروقی، مصرف مواد مخدر، قرار گرفتن در معرض سموم یا عفونتها یا سایر عوامل خطر آمبولی ریوی را داشته باشد.
نوار قلب و اکوکاردیوگرام در تشخیص بیماری زمینهای قلب بسیار مفید هستند. اگر بیمار مشکوک به داشتن بیماری قلبی باشد؛ اما اثبات آن با آزمایشهای غیر تهاجمی ممکن نباشد، احتمالاً لازم است کاتتریزاسیون قلبی انجام شود. در صورتی که پزشک به وجود علل قلبی برای آب آوردن ریه مشکوک باشد، ممکن است دامنه وسیعی از سایر آزمایشها نیز مورد نیاز باشد. در صورتی که فشار خون بالا در قسمت چپ قلب وجود نداشته باشد، ادم ریوی غیر قلبی تشخیص داده میشود.
نحوه تخلیه مایع پلورال افیوژن تحت گاید سونوگرافی در منزل
تکنیکهای free-hand معمولا برای تخلیه آسیت، مایع پلور و ضایعات سطحی استفاده میشوند. پروب در یک کاور استریل قرار میگیرد و پزشکی که بیوپسی را انجام میدهد، پروب را در یک دست و سوزن را در دست دیگر خود نگه میدارد. برای هماهنگی سوزن و پروب دقت بالایی نیاز است. اگر تصویر نوک سوزن در حین ورود به بدن از بین برود، باید پروب را در راستای مسیر سوزن مجدداً جابجا کرد تا نوک سوزن دوباره به نمایش درآید. این تکنیک به پزشک این امکان را میدهد که با کمک سایر همکاران خود، مناطق خارج از ناحیه استریل را نیز بررسی کند.
عوارض پلورال افیوژن
ایجاد عوارض جانبی آب آوردن ریه به علت اصلی بستگی دارد. به طور کلی اگر ادم ریوی ادامه یابد، فشار داخل شریان ریوی می تواند افزایش پیدا کند (فشار خون ریوی). در نهایت، قلب ضعیف شده و کم کم از کار می افتد و فشار در قلب و ریه ها افزایش می یابد. عوارض جانبی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- مشکل در تنفس
- تورم پاها، مچ پاها و شکم
- تجمع مایع در غشای اطراف ریه ها (پلورال افیوژن)
- احتقان و تورم کبد
پیشگیری از پلورال افیوژن
پیشگیری از آب آوردن ریه به طور قطع نمیتوان گفت راهی برای پیشگیری کامل از اِدم ریوی وجود دارد. افراد در معرض خطر آب آوردن ریه در صورت بروز علائم این اختلال باید فوراً به دنبال درمان آن باشند؛ اما برخی از تغییرات سبک زندگی می تواند از آب آوردن ریه جلوگیری کند یا به کنترل وضعیت کمک کند. بهترین راه برای جلوگیری از اِدم ریوی مراقبت از سلامتی خود است. غذای سالم بخورید ورزش منظم داشته باشید قلب خود را سالم نگه دارید وزن طبیعی خود را حفظ کنید واکسن ذات الریه را دریافت کنید به طور منظم به پزشک مراجعه کنید سیگار نکشید یا از داروهای تفریحی استفاده نکنید. پس از یک دوره اِدم ریوی برای جلوگیری از برگشتن مجدد، از دیورتیک ها استفاده کنید واکسن آنفولانزا را دریافت کنید، به خصوص اگر مشکلات قلبی دارید یا اگر یک فرد مسن هستید
اگر به هر دلیل نیار به انجام سونوگرافی در منزل پیدا کردید؛ در صورتی که محل سکونتتان تهران یا کرج باشد، میتوانید با پلتفرم امید سلامتی، ارائه دهنده خدمات پزشکی در منزل از طریق شماره تلفن های 09399545088 - 09105545790 - 91016923 - 021 تمس حاصل فرمایید.
هزینه تخلیه آب ریه در منزل
هزینه تخلیه آب ریه در منزل ، بسته به شرایط بیمار، آزمايشات، داروهاي قبل و بعد از عمل و دستمزد پزشک است.
سوالات متداول درباره آب آوردن ریه
- علت آب آوردن ریه در بیماران سرطانی چیست؟
- متاستاز سرطان به پلورا
- انسداد لنفاوی
- کاهش پروتئین خون
- عفونت یا التهاب
- آیا آب اوردن ریه درمان دارد؟ بله آب آوردن ریه قابل درمان است و درمان های ممکن شامل :
- تخلیه مایع توراسنتز: که با استفاده از یک سوزن یا کاتر مایع تجمع یافته از فضای پلورال تخلیه می شود .
- درمان علت زمینه ای : اگر آب آوردن ریه به علت سرطان باشد ،شیمی درمانی ،پرتو درمانی و یا جراحی می تواند به کاهش آن کمک کند .
- پلورودزیس : در این روش با تزریق مواد شیمیایی یا داروها به فضای پلورال از تجمع مجدد مایع جلوگیری می کنند .
- شنت پلورال : تخلیه آب ریه با لوله کوچکی انجام می شود ، برای تخلیه مداوم مایع که در بیماران با افیوژن های مکرر قرار داده می شود .
- تخلیه اب ریه چند روز طول میکشد؟ تخلیه آب ریه معمولا بین 10 تا 30 دقیقه طول می کشد . این مدت زمان بستگی به میزان آب تجمع یافته در ریه و وضعیت عمومی بیمار دارد .
- آیا تخلیه آب ریه خطرناک است؟
تخلیه آب ریه هم مانند هر روش پزشکی ممکن است خطراتی داشته باشد که شامل مواردی چون ،عفونت ، خونریزی و کولاپس ریه می باشد .
- آیا اب اوردن ریه نشانه سرطان است؟
آب آوردن ریه می تواند یکی از نشانه های سرطان باشد ، اما همیشه هم به دلیل وجود سرطان نیست . این مشکل ممکن است به دلایل مختلفی نظیر بیماری های کلیوی ،عفونت های ریه ،نارسایی قلبی و بیماری های کبدی ایجاد شود . برای تشخیص دقیق علت این مشکل نیاز به آزمایش مایع پلورال و تصویربرداری وجود دارد .
تشخیص شکستگی استخوان فمور یا سر ران که یکی از شایع ترین شکستگیها بخصوص در اثر آرتروز در سنین سالمندی است؛ توسط موسسه خدمات پزشکی در منزل امید، با رادیولوژی استخوان فمور در محل یا منزل (ویژه همه مناطق تهران و کرج) انجام می شود. همچنین اقدامات درمانی و مراقبتها در انواع شکستگی ها، مشروط بر اینکه نیاز به جراحی نباشد نیز با اعزام پزشک متخصص به منزل ، همچنین پرستار و تکنسین از طریق این مرکز صورت می پذیرد. شما می توانید برای بهره مندی و آگاهی از کلیه خدمات پزشکی در منزل با شماره تلفنهای 09399545088 - 09105545790 - 91016923 - 021 تماس حاصل نمایید.
تلفن : 09399545088
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
سونوگرافی اندام داخلی شامل چه مواردی میشود؟
تاریخ انتشار : 1402-05-15تاریخ بروز رسانی : 1403-04-21 -
سونوگرافی یکی از بهترین روشهای تشخیص کبد چرب
تاریخ انتشار : 1401-11-15تاریخ بروز رسانی : 1403-04-21 -
تشخیص پانکراتیت یا التهاب پانکراس با سونوگرافی
تاریخ انتشار : 1402-06-03تاریخ بروز رسانی : 1403-04-21 -
سونوگرافی اینترونشن چیست؟مزایای سونوگرافی اینترونشن
تاریخ انتشار : 1401-07-10تاریخ بروز رسانی : 1403-06-30 -
انجام سونوگرافی در منزل با قیمت مناسب توسط متخصص شبانه روزی
تاریخ انتشار : 1401-05-02تاریخ بروز رسانی : 1403-06-13
نظرات کاربران درباره این مطلب :تورج صادق زاده [ 1402-06-25 ]
پدر من ۵۵ ساله هستند و استنت گذاري براي هر دو رگ قلبشون انجام دادند از اون روز مشكل تنفسي داشتند و تنفسوشون به سختي انجام ميشد امروز متوجه شدیم که ریه هاشون آب اورده سوال من اينه كه اين آب آوردن بعد از آنژيو طبيعيه و اينكه آيا درمان قطعي براي تخليه آب امكان داره
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .