مفصل شانه یکی از بزرگترین مفاصل در بدن است که از تحرک زیادی برخوردار است. روتاتور کاف (عضلات گرداننده شانه) گروهی از عضلات و تاندونها هستند که در اطراف مفصل شانه قرار دارند و مفصل را در محل خود نگه میدارند و موجب ثبات و حفظ قابلیت حرکتی مفصل شانه میشوند. شایعترین علت درد شانه پارگی عضلات گرداننده شانه و تاندونیت (التهاب تاندونهای شانه) میباشند. التهاب مفصل شانه نیز یکی دیگر از دلایل متداول ایجاد درد شانه میباشد. جهت رفع درد شانه معمولاً از داروهای مسکن بدون نیاز به نسخه پزشک، داروهای ضد التهابی، تزریق استروئید و فیزیوتراپی استفاده میشود. در صورتی که این روشها تأثیری در تسکین درد نداشته باشند، از روش تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (پی آر پی) جهت بهبود عارضه (بدون ایجاد جای زخم و جلوگیری از تخریب بافت) استفاده میشود. روش پی آر پی به عنوان روش درمانی مؤثر، بیخطر و غیر جراحی جهت بهبود آسیبدیدگی عضلات، رباطها و تاندونها به طور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرد.
- مزایای تزریق پی آر پی در شانه
- کاربرد تزریق پی آر پی شانه
- پی آر پی چه روشی است؟
- اقدامات قبل از تزریق پی آر پی شانه
- مراقبت های بعد از پی آر پی شانه
- تزریق پی آر پی شانه چگونه به ترمیم تاندون آسیب دیده کمک میکند؟
- مدت زمان بهبودی پس از تزریق پی آر پی شانه
- تعداد جلسات تزریق پی آر پی شانه
- قیمت پی آر پی شانه در منزل
- عوارض تزریق پی آر پی شانه
مزایای تزریق پی آر پی در شانه
پی آر پی با هدف کاهش التهاب، تسکین درد، تسریع بهبودی، افزایش تولید کلاژن به منظور داشتن پوستی باطراوت، تقویت گردش خون به منظور حمایت از روندترمیم و تولید سلولهای بنیادی برای بازسازی بافت ها مورد استفاده قرار میگیرد. این روش با تحریک روند طبیعیترمیم در بدن، بهبود بافت ها را تسریع میکند. تزریق پی آر پی روشی کم تهاجمی بوده و در صورت انجام توسط پزشک باتجربه و آموزش دیده میتواند بسیار ساده باشد. این روش نیازمند گرفتن خون از بیمار و سپس تغلیظ پلاکتهای آن خواهد بود. پس از آن مایع ایجاد شده که غلظت بالایی از پلاکت را دارد به بیمار تزریق خواهد شد. این روش میتواند برای افرادی که کاندید جراحی مفاصل بوده ولی تمایلی به انجام این کار ندارند به عنوان روش جایگزین مورد استفاده قرار بگیرد.
کاربرد تزریق پی آر پی شانه
پزشک با پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) می تواند به بیماران کمک کرده تا آسیب شانه خود را با استفاده از برنامه های درمانی خاص تسکین دهند. درمان با پلاسمای غنی از پلاکت می تواند به بهبود طیف وسیعی از آسیب های شانه کمک کند، برخی از این موارد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- پارگی تاندون روتاتور کاف یا پارگی عضلات چرخاننده بازو روتاتور کاف از چهار عضله اصلی تشکیل شده است که شامل ماهیچه بالاخاری (supraspinatus)، ماهیچه زیرخاری (infraspinatous)، ماهیچه زیرکتفی (subscapularis) و ماهیچه گرد کوچک (teres minor) می باشد. آسیب دیدگی عضلات روتاتور کاف بسیار شایع بوده و می تواند منجر به درد، التهاب و کاهش دامنه حرکتی گردد. درمان با پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) می تواند به عضلات در ترمیم و بهبود عملکرد کلی شانه کمک کند.
- شانه یخ زده سفتی و درد در مفصل شانه، مشخصه شانه یخ زده است و علائم و نشانه ها اغلب به تدریج شروع شده در حالی که با گذشت زمان بدتر نیز خواهند شد. درمان با پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) می تواند به رفع علائم شانه یخ زده کمک کند. همچنین به بیماران این امکان را داده تا در حالی که درد در مفاصل شانه را کاهش می دهد، فرد عملکرد خود را بازیابد.
- آماس کیسه های مفصلی کیسه های زلالی یا مفصلی کیسه هایی پر از مایعات هستند که به ماهیچه ها کمک می کنند تا به راحتی روی استخوان ها سر بخورند. استفاده بیش از حد از شانه می تواند منجر به التهاب در داخل کیسه مفصلی و باعث درد در زائده اخرمی استخوان کتف (نوک شانه) و در سراسر مفصل شانه گردد. درمان با پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) می تواند به کاهش این التهاب کمک کرده و به بیماران اجازه می دهد به طور طبیعی درد خود را کاهش دهند.
- تاندونیت و پارگی تاندون تاندون های شانه به عنوان طنابی کار می کنند که عضلات را به استخوان متصل کرده و با گذشت زمان، فرسوده می شوند. با شروع از دست دادن تاندون ها در مردان و زنان، فرد ممکن است دچار التهاب تاندون یا پارگی در تاندون ها گردد. درمان با پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) می تواند به کاهش درد ناشی از تاندونیت کمک کرده و در عین حال تاندون های پاره یا فرسوده را بازیابی می کند.
- گیرافتادگی شانه در بیمارانی که از گیرافتادگی شانه رنج می برند، نوک شانه هنگام بلند کردن بازو، کیسه های مفصلی و تاندون های روتاتور کاف را تحت فشار قرار می دهد. با گذشت زمان، بسیاری از بیماران مبتلا به این بیماری از کاهش دامنه حرکت، آماس کیسه های مفصلی و پارگی روتاتور کاف رنج می برند. درمان با پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) می تواند در حالی که دامنه حرکات داخل شانه را بهبود می بخشد، به بیماران در جلوگیری از عواقب ناشی از گیرافتادگی شانه کمک رسان باشد.
- بی ثباتی یا لق شدگی شانه هنگامی که سر استخوان بازو بطور کامل از کاسه خارج شده یا بخشی از آن از کاسه خارج شود، تاندون ها، رباط ها و عضلات اطراف شانه می توانند شل یا پاره گشته و باعث ناپایداری مفصل شانه گردد. درمان با پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) می تواند به ترمیم آسیب های ناشی از دررفتگی کمک کند که به مفصل شانه اجازه داده تا عملکرد و حرکت کلی خود را بدست آورد.
- آرتروز بسیاری از مردان و زنان از عارضه آرتروز رنج می برند که با بالا رفتن سن تأثیراتش بیشتر می شود. درمان با پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) می تواند به کاهش درد و التهاب در بافت های مفصل شانه کمک کرده و به بیماران اجازه می دهد به طور طبیعی دردشان کاهش یابد و عودهای ورم مفاصل را بهبود بخشد.
پی آر پی چه روشی است؟
خون بدن انسان از پلاکت، پلاسما، گلبولهای سفید و قرمز خون تشکیل شده است. در اثر وارد شدن آسیب به بدن، پلاکتها به سمت ناحیه آسیبدیده حرکت کرده و فاکتورهای رشد را جهت کمک به بهبود آسیبدیدگی آزاد میکنند. فاکتورهای رشد قادر به تحریک رشد سلولی و افزایش سرعت بهبودی هستند. پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) به وسیله گرفتن نمونه خون از بیمار به دست میآید. خون در سانتریفیوژ قرار گرفته و به چهار ساختار اصلی تقسیم میشود. با گردش خون در سانتریفیوژ، نیروی جاذبه اجزای سلولی مختلف را جدا کرده و در این حالت میتوان پلاسمای غنی از پلاکت را از دیگر اجزای خون مجزا کرد. سپس پلاسمای غنی از پلاکت (پی آر پی) مستقیماً به ناحیه آسیبدیده در شانه تزریق میشود. در مورد استفاده از این روش درمانی بایستی با متخصص ارتوپدی مشورت شود.
اقدامات قبل از تزریق پی آر پی شانه
برای بهبود سریعتر، متخصصان توصیه می کنند که بیمار باید از ورزش سنگین در دوره منتهی به درمان خودداری کند. پزشکان همچنین توصیه می کنند که باید از مصرف داروهای غیراستروئیدی-التهابی (NSAIDS) در هفته های قبل و بعد از تزریق PRP خودداری کرد. این به این دلیل است که NSAID ها ممکن است روند بهبود بافت را مهار کنند، بنابراین درمان را بی اثر خواهند کرد.
مراقبت های بعد از پی آر پی شانه
از بیمار خواسته میشود که چند روز استراحت کند و به مفصل درگیر فشار نیاورد. پزشک به بیمار توصیه میکند که:
- مسکنهای ضدالتهابی مصرف نکند، پزشک مسکن مناسب را تجویز میکند.
- با بستن بریس یا آتل از مفصل آسیب دیده محافظت کند و آن را بیحرکت نگه دارد. به بیمارانی که تزریق را در مچ پا، زانو یا مفصل ران انجام دادهاند، توصیه میشود که از چوب زیر بغل استفاده کنند.
- هر روز چند بار، به مدت 20 ـ 10 دقیقه کمپرس سرد را روی موضع بگذارند تا ورم و درد پس از تزریق کاهش یابد.
- بیمارانی که به کارهای یدی اشتغال ندارند، معمولاً میتوانند فردای تزریق در محل کار حاضر شوند. بیمار میتواند فعالیت معمول خود را پس از کاهش درد و ورم، معمولاً چند روز پس از تزریق، شروع کند. همچنین بیمار تا زمانی که پزشک اجازه نداده است، نباید داروهای ضدالتهابی مصرف کند.
بیشتر بخوانید : تزریق پی آر پی (PRP) برای درمان و انواع مشکلات کمر در منزل
تزریق پی آر پی شانه چگونه به ترمیم تاندون آسیب دیده کمک میکند؟
پلاکتهای خون، نوع بخصوصی از سلولهای خونی هستند. خون از 93% سلولهای قرمز،6% پلاکت خون، 1% سلولهای سفید خون (WBC) و پلاسما تشکیل شده است. اکثر افراد پلاکتها را تنها به تشکیل لخته خون مرتبط میدانند. اگرچه این کار قطعاً یکی از نقشهای مهم پلاکتهای خون است؛ اما این نوع سلولها در فرایند بهبود آسیبها نیز نقش بسزایی دارند. پلاکت خون انسان به طور طبیعی سرشار از فاکتورهای رشد بافت پیوندی می باشد. تزریق این فاکتورهای رشد به رباطها، تاندونها و مفاصل آسیب دیده موجب تحریک فرایند ترمیم و بهبودی طبیعی میشود. البته برای بهره بردن از این پروتئینهای طبیعی ترمیم کننده، باید ابتدا پلاکتها را غلیظ کرد. به عبارتی دیگر، پی آر پی فرایند بهبودی طبیعی بدن را تقویت و تحریک میکند. بهطور مثال، تزریق کورتیکواستروئید یا کوتیزون (معمولاً به این نام شناخته میشود) را نمیتوان در تاندونهایی که حامل بار زیادی از بدن هستند (مانند تاندونهای کاسه یا پتلار شانه) انجام داد؛ زیرا این کار موجب ضعیفتر شدن تاندون و در نتیجه پارگی آن میشود. در عوض میتوان پی آر پی را بدون هیچ خطر پارگی در این تاندونها تزریق کرد.
مدت زمان بهبودی پس از تزریق پی آر پی شانه
به طور معمول توصیه می شود بیمارانی که از این روش درمانی استفاده می کنند، به مدت 6 هفته از انجام فعالیت های سنگین خودداری نمایند و پس از گذشت این مدت زمان به فیزیوتراپی ارجاع داده می شوند که جلسات فیزیوتراپی نیز ممکن است تا 6 هفته ادامه داشته باشند؛ اما همچنان در طول این مدت، در صورتی که بیمار تمایل به انجام ورزش داشته باشد، نباید تمریناتی را انجام دهد که بر ناحیه تحت درمان قرار گرفته، فشار وارد کند.
تعداد جلسات تزریق پی آر پی شانه
تعداد جلسات مورد نیاز برای تزریق پی آر پی، با توجه به شدت آسیب و محل تزریق و توانایی التیام بخشی بدن بیمار مشخص می شود؛ اما معمولاً طی 1 تا 4 جلسه انجام می شود. طول این درمان تقریباً 2 ساعت می باشد.
قیمت پی آر پی شانه در منزل
هزینه تزریق پی آر پی به عواملی مانند تعداد و وسعت محل تزریق و همچنین میزان تجربه و تخصص پزشک معالج بستگی دارد.
عوارض تزریق پی آر پی شانه
از آنجا که روش پی آر پی شامل تزریق یک ماده به پوست است، عوارض جانبی بالقوهای برای آن وجود دارد. پی آر پی یک روش اتولوگ است، به این معنی که حاوی موادی است که به طور مستقیم از بدن شما گرفته میشود. این ویژگی باعث کاهش خطرات واکنشهای آلرژیکی میشود که ممکن است در اثر تزریق داروهای دیگر مانند کورتیزون یا هیالورونیک اسید ایجاد شود. با این وجود، عوارض ناشی از تزریق پی آر پی نیز وجود دارند، از جمله:
- عفونت
- آسیبهای عصبی
- درد در محل تزریق
- آسیب بافتی
تلفن : 09399545088
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
کاربرد پی آر پی (prp) در درمان دردهای اسکلتی عضلانی
تاریخ انتشار : 1403-03-31تاریخ بروز رسانی : 1403-04-03 -
تزریق پی آر پی (PRP) برای درمان انواع مشکلات کمر در منزل
تاریخ انتشار : 1403-03-08تاریخ بروز رسانی : 1403-04-03 -
درمان آرتروز زانو با پی آر پی
تاریخ انتشار : 1403-03-17تاریخ بروز رسانی : 1403-03-25 -
درمان آرتروز لگن با تزریق پی آر پی در منزل
تاریخ انتشار : 1403-03-24تاریخ بروز رسانی : 1403-03-26 -
درمان دردهای آرنج با تزریق پی ار پی در منزل
تاریخ انتشار : 1403-04-06تاریخ بروز رسانی : 1403-04-08
نظرات کاربران درباره این مطلب :حبیب اللهی [ 1402-07-06 ]
برای درمان درد شانه چند جلسه تزریق پی آر پی نیاز هست و چقدر موفقیت آمیز است
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .