دستگاه ادراری شامل کلیه ها، حالب، مثانه و مجرای ادرار است. این سیستم نقش حیاتی در بدن بازی میکند و اختلال در آن میتواند آسیب های جدی در برداشته باشد. عکس رنگی از مجاری ادرار یک نوع رادیولوژی است که جهت بررسی کلیه ها، مجاری ادرار و مثانه انجام میشود. از این روش برای بررسی وضعیت آناتومی، رگ ها و عروق مجاری ادراری، مثانه و کلیه ها استفاده می شود. در این روش از تزریق وریدی یک ماده کنتراست یونی برای مشاهده عکس های رنگی استفاده می گردد. این رادیولوژی به کمک اشعه ایکس انجام می شود. ماده کنتراست قبل از عکسبرداری به داخل ورید دست مراجعه کننده تزریق میشود. این ماده به کمک جریان خون به شریانهای مجاری ادراری و کلیه ها می رود و در آنجا تجمع پیدا می کند. در نهایت به هنگام عکسبرداری اشعه ایکس را جذب می کند و تصاویری به رنگ سفید و با وضوح بالا ارائه می دهد.
برخی از کاربردهای رایج رادیولوژی مجاری ادرار با تزریق چیست؟
رادیوگرافی به روش (IVP) به رادیولوژیست کمک می کند تا اختلالات و ناهنجاری های سیستم ادراری را بررسی کند از جمله بررسی چگونگی و سرعت و نحوه دفع و انتقال مایعات را در بدن بیمار نشان می دهد. این روش برای کمک به تشخیص علائمی نظیر رویت خود در ادرار یا درد در پهلوها (کلیه ها) به کار می رود. این روش همچنین به رادیولوژیست کمک می کند تا مشکلات شایع مجاری ادراری را تشخیص دهد نظیر:
- سنگ کلیه
- بزرگی پروستات
- تومورها یا توده های کلیه ، حالب ها و مثانه
- تأثیرات جراحی بر سیستم ادراری
- مشکلات مادرزادی سیستم ادراری
مزایای رادیولوژی مجاری ادرار با تزریق
- تصویربرداری از دستگاه ادراری به روش IVP یک روش کم تهاجمی است.
- تصاویر IVP اطلاعات ارزشمند و دقیقی را برای کمک به پزشکان در تشخیص و درمان بیماری های دستگاه ادراری از سنگ کلیه گرفته تا سرطان را ارائه می دهد.
- تصویربرداری از دستگاه ادراری به روش IVP اغلب می تواند اطلاعات کافی در مورد سنگ کلیه و انسدادهای مجاری ادراری برای درمان مستقیم با دارو و اجتناب از روش های جراحی تهاجمی تر ارائه دهد.
- پس از اسکن اشعه ایکس هیچ تشعشعی در بدن شما باقی نمی ماند.
- اشعه ایکس معمولاً در محدوده تشخیصی معمولی برای این اسکن عوارض جانبی ندارد.
اقدامات لازم برای اسکن رادیولوژی مجاری ادرار با تزریق
- یک روز قبل از اسکن، رژیم غذایی کم حجم و سبکی برای تمام وعده های غذایی داشته باشید (میوه ها و سبزیجات خام، نان گندم کامل، غلات، گوشت گاو، غذاهای سرخ شده یا چرب، لبنیات، دسرهای شیرین یا آجیل مصرف نکنید.)
- احتمالاً به شما تجویز می شود که دیگر بعد از شب قبل از اسکن غذا نخورید یا مایعات ننوشید. همچنین ممکن است از شما خواسته شود که یک قرص خاص در شب قبل از اسکن مصرف کنید. در مورد تمام داروهایی که مصرف می کنید به پزشک خود اطلاع دهید. هر گونه آلرژی به خصوص به مواد کنتراست ید را ذکر کنید. در مورد بیماری های اخیر یا سایر شرایط پزشکی خود به پزشک خود بگویید.
- ممکن است لازم باشد برای اسکن رادیولوژی مجاری ادرار با تزریق لباسهای خود را عوض کنید. جواهرات، وسایل دندانپزشکی قابل جابجایی، عینک و هر گونه اجسام فلزی یا لباسی که ممکن است در تصاویر اشعه ایکس تداخل ایجاد کند را به همراه نداشته باشید.
- زنان در صورت بارداری همیشه باید به پزشک و تکنسین خود اطلاع دهند. پزشکان برای جلوگیری از قرار گرفتن جنین در معرض تشعشعات، آزمایشات زیادی را در دوران بارداری انجام نمی دهند. در صورت نیاز به عکس برداری با اشعه ایکس، پزشک اقدامات احتیاطی را برای به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض اشعه در کودک انجام می دهد.
بیشتر بخوانید : رادیولوژی مداخله ای یا اینترونشنال چیست و چه کاربردی دارد؟
روش انجام اسکن رادیولوژی مجاری ادرار با تزریق (IVP)
روی میز دراز خواهید کشید و سپس تصاویر اشعه ایکس گرفته میشود. سپس ماده حاجب، معمولاً از طریق رگ در بازو، تزریق میشود و به دنبال آن تصاویر ثابت دیگری نیز وجود دارد. تعداد تصاویر گرفته شده به دلیل انجام تست و آناتومی شما بستگی دارد. در حین عکسبرداری با اشعه ایکس، باید برای مدت چند ثانیه نفس خود را نگه دارید و آرام بمانید تا احتمال تار شدن تصویر را کاهش دهید. مسئول تکنسین برای فعال کردن دستگاه اشعه ایکس به پشت دیوار یا اتاق کناری میرود. همانطور که مواد کنتراست توسط کلیهها پردازش میشود، یک سری عکس برای تعیین اندازه واقعی کلیهها و تصویربرداری از دستگاه ادراری در هنگام شروع تخلیه گرفته میشود. تکنسین ممکن است یک باند فشرده سازی را در اطراف بدن قرار دهد تا ساختارهای ادراری را بهتر مشاهده کند. وقتی تست تمام شد، ممکن است از شما خواسته شود صبر کنید تا رادیولوژیست تشخیص دهد که همه تصاویر لازم، به دست آمده است. تست IVP معمولاً در عرض یک ساعت انجام میشود. با این حال، از آنجا که برخی از کلیهها با سرعت کمتری کار میکنند، ممکن است معاینه تا چهار ساعت نیز طول بکشد.
معایب رادیولوژی مجاری ادرار با تزریق
همیشه احتمال کمی از ایجاد سرطان در اثر قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه وجود دارد. با این حال، با توجه به مقدار کمی پرتوهای مورد استفاده در تصویربرداری پزشکی، مزایای تشخیص دقیق بسیار بیشتر از خطرات آن است.
مواد کنتراست مورد استفاده در مطالعات IVP می تواند باعث واکنش های آلرژیک نامطلوب در برخی افراد شود که گاهی نیاز به درمان پزشکی دارند.
برای زنان باردار، ممکن است قرارگرفتن در معرض اشعه ایکس برای جنین قدری خطر آفرین باشد.
هزینه رادیولوژی مجاری ادرار با تزریق
هزینه انجام رادیولوژی در منزل برای مجاری ادرار با تزریق بر اساس تعرفه های وزارت بهداشت، نوع روش و مرکز انجام، تعیین و محاسبه می گردد.
همچنین بخوانید : کاربرد رادیولوژی رنگی سیستم گوارش
تلفن : 09399545088
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
رادیولوژی زانو در منزل شبانه روزی با قیمت مناسب
تاریخ انتشار : 1401-05-19تاریخ بروز رسانی : 1403-03-29 -
رادیولوژی قفسه سینه چه کاربردی دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-10-03تاریخ بروز رسانی : 1403-03-28 -
کاربرد رادیولوژی رنگی سیستم گوارش
تاریخ انتشار : 1402-07-24تاریخ بروز رسانی : 1403-03-28 -
رادیولوژی در منزل چگونه انجام میشود؟
تاریخ انتشار : 1401-05-02تاریخ بروز رسانی : 1403-03-27 -
کاربرد و نحوه انجام رادیوگرافی ساده زانو
تاریخ انتشار : 1401-10-22تاریخ بروز رسانی : 1401-11-04
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .